Založ si blog

8 zaujímavých faktov o elektrickej energií

 

1. Elektrina cestuje rýchlosťou svetla – viac ako 299 377 km/s

 

2. Blesk je výboj elektrickej energie v atmosfére. Blesky môžu cestovať rýchlosťou až 209 214 km/s a dosahujú teplotu takmer 30 000 °C.

– iba každý štvrtý blesk udrie do zeme

– hrom – teda zvukový efekt, ktorý sprevádza blesk vzniká tým, že výboj blesku zohrieva vzduch, ktorý sa rozpína. Následne sa teplota prudko zníži, vzduch sa sťahuje, a tým vznikajú otrasy a vytvorí sa zvukový efekt.

– blesk vidíme ako prvý, a hrom počujeme až o pár sekúnd neskôr z dôvodu rýchlosti zvuku a svetla. Svetlo sa šíri vo vzduchu rýchlosťou 300 000 km/s, zatiaľ čo rýchlosť zvuku je iba 330 m/s.

blesk

 

3. Elektrické úhory môžu produkovať silné elektrické výboje v sebaobrane, alebo pri love. Výška výbojov môže dosahovať až 600 voltov.

– toto silné napätie dokáže omráčiť aj koňa

– starí Rimania používali električké úhory ako liek na bolesť hlavy.

– elektrické úhory vyhľadávajú potravu vďaka elektrickým impulzom, ktoré visielajú do okolia. V prípade lokalizácie koriste vyšle úhor elektrický pulz s napätím dosahujúcim 600 voltov, čím je schopný korisť paralyzovať alebo priamo usmrtiť.

crop-723782-uhor

 

4. Premýšľali ste niekedy, prečo vtáky sediace na elektrickom vedení nedostanú zásah elektrickým prúdom? Ak vták sedí na iba jednom napájacom kábli, je to bezpečné. Avšak, v prípade, že sa dotýka vták ďalšieho kábla s krídlom alebo nohou, vytvorí obvod, čo vytvorí elektrickú energiu, ktorá tečie cez telo vtáka. To má za následok zásah elektrickým prúdom.

 

5. Dva kladné náboje sa vzájomne odpudzujú, rovnako ako dva záporné náboje. Na druhej strane, opačné náboje sa vzájomne priťahujú.

 

6. Uhlie je najväčším svetovým zdrojom na výrobu elektriny. Uhlie je spaľované v peciach a zohrieva vodu. Para z vriacej vody roztáča turbíny, ktoré sú pripojené k elektrickým generátorom.

640x-1

 

7. Tomas Alva Edison vynašiel elektrické kreslo nie ako prostriedok na popravu, ale demonštroval tým nebezpečenstvo striedavého prúdu.

edison

 

8. Island je jedinou krajinou na svete, ktorej dodávky elektriny pochádzajú výlučne z obnoviteľných zdrojov

Zdroje: www.wikipedia.org, www.eprofi.skwww.stuba.skwww.digitalpylon.com , www.pravda.sk

Ako nám vie AI pomôcť (nielen) s písaním

26.05.2023

Písanie je jedna z najdôležitejších a najzložitejších ľudských schopností. Vyžaduje si kreativitu, logiku, gramatiku, slovnú zásobu a štýl. Nie je preto prekvapením, že mnohí ľudia majú problémy s písaním rôznych druhov textov, či už ide o školské práce, profesionálne dokumenty alebo umelecké diela. Našťastie existuje technológia, ktorá nám môže pomôcť s [...]

Je niečo ako zelený cloud?

26.01.2022

Veľké digitálne firmy zanechávajú veľkú uhlíkovú stopu, o tom niet žiadnych pochýb. Dátové centrá v USA spotrebúvajú asi dve percentá všetkej energie v krajine – a najväčší poskytovatelia cloudu sídlia v štátoch, kde sú veľké problémy s dodávkami energie. Niet divu, že článok Wired začína myšlienkou – dáta sú nová ropa. Nielen kvôli objemu obchodu, [...]

Pár nápadov čo sa dá vidieť v Splite

09.07.2019

Mesto Split leží v južnej časti Chorvátska a spadá do oblasti Dalmácia. Rozloha mesta je 79,33 km2 a obýva ho viac ako 178 000 obyvateľov. Mesto s bohatou históriou a príjemnými plážami je skvelým miestom na dovolenku pre rodiny s deťmi aj skupiny mladých ľudí, ktorí si chcú užiť zábavu. Pláže v Splite a okolí Najobľúbenejšia pláž v Splite je pláž Bačvice s [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 68594x
Priemerná čítanosť článkov: 5276x

Autor blogu

Kategórie