Založ si blog

Francúzsko nemá len more a Paríž

Francúzsko ako krajina obklopená morom s významným historickým postavením ťaží hlavne z toho a láka turistov plážami a historickými pamiatkami. Netreba zabudnúť, že Francúzsko je krajina hornatá – či už ide o Pyreneje, Juru, severné a južné Alpy alebo Vogézy. Všetky strediská sú využívané celoročne, v lete prevažne na horskú turistiku a v zime na lyžovanie a wellness. Avšak nájdu sa aj výnimky.

pyreneje

(pyreneje)

Vogézy

Vogézy

Letné lyžovanie ponúka stredisko Les Duex Alpes, v nadmorskej výške od 2800 do 3600 metrov sa nachádza ľadovec a od 16. júna do 01. septembra sa na ňom dá lyžovať, a to v čase o 7.15 do 13.30.. V lete si zalyžujete aj v stredisku Tignes, kde sa ľadovec nachádza vo výške od 2700 do 3600 metrov. Poobede sa môžete venovať túram po okolí alebo oddych či opaľovaniu na hotelových terasách. Po lyžovačke sa môžete venovať napríklad aj vodným športom /rafting, kajak, splav kaňonov a podobne/, paraglidingu či horskej cyklistike. Zaujímavé sú aj túry do národných parkov.

Vogézy

Vogézy

Vo Francúzsku je množstvo lyžiarskych stredísk, niektoré sú celosvetovo známe, iné sú takmer až rodinného charakteru. Najznámejšie sú v južných a severných Alpách. V južných Alpách sú to strediská Grand Serre Che a Milky Way, tam patrí rezort Montgenevre. Severné Alpy sú na lyžiarské strediská a rezorty oveľa bohatšie, preto vyberám iba pár, napr. Grande Domaine, 3 Valleys, Evasion Mont Blanc, Paradiski, Portes du Soleil alebo Chamonix Valley.

Pohorie Vogézy má priemernú výšku 1000 metrov a je skôr zamerané na pešiu turistiku a cykloturistiku zaujímavé sú nespočetné vodopády alebo jazero ľadovcového pôvodu Lac de Schiessrothried. Krasové pohorie Jura zasahuje aj do Švajčiarska a Nemecka a je bohaté na javy ako kaňony, vyvieračky alebo jaskyne. Pyreneje zas tvoria prírodnú hranicu so Španielskom a tiež lákajú vodopádmi /najvyššími v Európe – Grande Cascade/ ale aj lyžiarskymi strediskami.

Les Duex Alpes

Les Duex Alpes

Francúzsko je rozprávková krajina čo poviete?

Francúzsko

Zdroj: www.wikipedia.orgwww.letenkyzababku.sk, images.google.comwww.dovolenka-egypt.skcestovanie.pravda.sk

Ako nám vie AI pomôcť (nielen) s písaním

26.05.2023

Písanie je jedna z najdôležitejších a najzložitejších ľudských schopností. Vyžaduje si kreativitu, logiku, gramatiku, slovnú zásobu a štýl. Nie je preto prekvapením, že mnohí ľudia majú problémy s písaním rôznych druhov textov, či už ide o školské práce, profesionálne dokumenty alebo umelecké diela. Našťastie existuje technológia, ktorá nám môže pomôcť s [...]

Je niečo ako zelený cloud?

26.01.2022

Veľké digitálne firmy zanechávajú veľkú uhlíkovú stopu, o tom niet žiadnych pochýb. Dátové centrá v USA spotrebúvajú asi dve percentá všetkej energie v krajine – a najväčší poskytovatelia cloudu sídlia v štátoch, kde sú veľké problémy s dodávkami energie. Niet divu, že článok Wired začína myšlienkou – dáta sú nová ropa. Nielen kvôli objemu obchodu, [...]

Pár nápadov čo sa dá vidieť v Splite

09.07.2019

Mesto Split leží v južnej časti Chorvátska a spadá do oblasti Dalmácia. Rozloha mesta je 79,33 km2 a obýva ho viac ako 178 000 obyvateľov. Mesto s bohatou históriou a príjemnými plážami je skvelým miestom na dovolenku pre rodiny s deťmi aj skupiny mladých ľudí, ktorí si chcú užiť zábavu. Pláže v Splite a okolí Najobľúbenejšia pláž v Splite je pláž Bačvice s [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 68557x
Priemerná čítanosť článkov: 5274x

Autor blogu

Kategórie