Založ si blog

Vínne oblasti Francúzska

Francúzsko sa neodmysliteľne spája aj s vínom a chutným jedlom. Vinárskych oblastí vo Francúzsku je 13 a sú celosvetovo známe. Najviac oblastí je na východe krajiny, tam nájdeme Champagne, Alsace, Bourgone, Jura, Savoie, Beaujolias, Rhone, na pobreží Stredozemného mora sú oblasti Provence, Languedoc, Roussillon a na západnom pobreží vzniká Bordeaux, Sud Ouest a oblasť v údolí rieky Loire.

vino francuzsko

 

Významná viničná oblasť Alsasko na severozápade Francúzska produkuje prevažne biele vína (90%). Hovorí sa, že v 14. storočí preniesli odrodu hrozna Pinot Gris do Maďarska, ktorú o 200 rokov neskôr previezli Turci naspäť do Alsace a pestovali pod názvom Tokay.

Alsace francuzsko(Alsasko)

 

Beaujolais /božolé/ sa produkuje z odrody Gamay, červené víno charakterizuje jemnosť, žiarivá červená farba a relatívne vysoká kyslosť. Názov pochádza zo starej provincie Beaujolais, kde ho prvý raz pestovali Rimania pozdĺž obchodnej cesty v údolí Saône.

provincie Beaujolais(Provincia Beaujolais)

 

Bordeaux je najrozsiahlejšou vinicou Francúzska s rozlohou vyše 120-tis. hektárov. V stredoveku bola táto oblasť, zvaná Akvitánia, pod nadvládou Angličanov. Export vína sa centralizoval práve do Anglicka.

Bordeaux(Bordeaux)

 

Región Burgundy sa nachádza na východe Francúzska. Burgundsko sa vyznačuje veľmi chladnými zimami a horúcimi letami. Počasie je nepredvídateľné a v období zberu sa vystrieda krupobitie, mrazy aj dážď, takže jednotlivé ročníky sa od seba často výrazne líšia.

Burgundy(Burgundsko)

 

Touraine sa pestuje v údolí Loire. Názov je odvodený od mesta Tours. V tejto rozsiahlej oblasti sa vyrábajú všetky druhy vína s pomerne bohatým obsahom tanínov. Touraine v sebe skrýva aj nádherné prírodné bohatstvo v podobe očarujúcich záhrad, kaštieľov, cyklistických trás a tí najväčší nadšenci vína ocenia 103 vínnych pivníc, otvorených pre turistov.

Touraine(Región Touraine)

 

Champagne oblasť je dobre známa vďaka produkcii šumivých vín. Európsky zákon vyhradzuje právo používať tento názov pre šumivé vína výhradne z tejto oblasti.

Champagne(Región Champagne)

Obrázky sú z volne šíriteľných zdrojov: www.freeimages.com, www.pixabay.com
Zdroj textu, informácií: sk.wikipedia.org, www.letenkyzababku.sk, www.europa.eu

Ako nám vie AI pomôcť (nielen) s písaním

26.05.2023

Písanie je jedna z najdôležitejších a najzložitejších ľudských schopností. Vyžaduje si kreativitu, logiku, gramatiku, slovnú zásobu a štýl. Nie je preto prekvapením, že mnohí ľudia majú problémy s písaním rôznych druhov textov, či už ide o školské práce, profesionálne dokumenty alebo umelecké diela. Našťastie existuje technológia, ktorá nám môže pomôcť s [...]

Je niečo ako zelený cloud?

26.01.2022

Veľké digitálne firmy zanechávajú veľkú uhlíkovú stopu, o tom niet žiadnych pochýb. Dátové centrá v USA spotrebúvajú asi dve percentá všetkej energie v krajine – a najväčší poskytovatelia cloudu sídlia v štátoch, kde sú veľké problémy s dodávkami energie. Niet divu, že článok Wired začína myšlienkou – dáta sú nová ropa. Nielen kvôli objemu obchodu, [...]

Pár nápadov čo sa dá vidieť v Splite

09.07.2019

Mesto Split leží v južnej časti Chorvátska a spadá do oblasti Dalmácia. Rozloha mesta je 79,33 km2 a obýva ho viac ako 178 000 obyvateľov. Mesto s bohatou históriou a príjemnými plážami je skvelým miestom na dovolenku pre rodiny s deťmi aj skupiny mladých ľudí, ktorí si chcú užiť zábavu. Pláže v Splite a okolí Najobľúbenejšia pláž v Splite je pláž Bačvice s [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 69394x
Priemerná čítanosť článkov: 5338x

Autor blogu

Kategórie