Založ si blog

Thessaloniki a Delfy

Posledné dni som sa venoval cestovaniu po Grécku. Grécko je krásna krajina plná mora, slnečných ostrovov a dobrého jedla. Tento krát som navštívil zaujímavé mesta ako Thessaloniki a Delfy.

Veľké Thessaloniki

Thessaloniki alebo na Slovensku známejší Solún, je druhé najväčšie mesto, ležiace 520 kilometrov severne od Atén. Mesto je vybudované na pobreží, má druhý najväčší prístav v Grécku. Spája históriu a kozmopolitný charakter, ktoré spolu vytvárajú špeciálnu atmosféru.

thesal1

Solún je známy mnohými historickými pamiatkami. Medzi najznámejšie patria napríklad Galériova Rotunda zo 4. storočia, kde sa nachádza mauzóleum cisára Galéria a kostol a v jeho blízkosti je vybudovaný Víťazný Oblúk. Cisár Galérius ho dal postaviť po porážke Peržanov.

thesal2

Do dnes stoja aj časti hradieb, ktorými bolo mesto obohnané v stredoveku. Navštíviť môžete aj hlavné námestie v meste, pomenované po Aristotelovi. V 5. storočí bol v meste vystavaný kláštor. Čo sa týka spoločenského a nočného života, každý si príde na svoje. Mesto je plné kaviarničiek, taverien, reštaurácií, barov a nočných klubov.

thesa4

Zaujímavým miestom je Theatro Dasos, otvorené mestské divadlo, kde sa v lete konajú divadelné predstavenia. Väčšinou sa tam hrajú starogrécke tragédie. Solún je známi aj Cyrilom a Metodom, ktorý odtiaľ prišli až na Slovensko, v meste majú postavený aj chrám.

thht

Historické Delfy

Po Akropole v Aténach sú Delfy druhou najznámejšou a najpopulárnejšou historickou pamiatkou v Grécku. Chrám Delfy bol postavený už v 14. storočí pred naším letopočtom.

delfy

V antickom Grécku toto miesto predstavovalo niečo výnimočné, miesto stretnutia zeme a neba a tiež aj miesto kde sídlili bohovia, celé miesto bolo venované bohu Apolovi a neskôr aj Aténe.

del3

Súčasťou akropoly je aj miesto, kde sídlila vedma. Ľudia sa jej chodili pýtať na najrôznejšie otázky a ona im dávala rady a a odpovedala, tak aby pomohla. V areály je aj amfiteáter a hovorí sa, že celé prostredie ovláda silná mystická atmosféra s priaznivými účinkami na zdravie, psychiku a pohodu všetkých návštevníkov.

dal2

Zdroj informácií: wikipedia, dovolenky.toppravda.sk,

Použité obrázky sú z voľne dostupných zdrojov a knižníc ako: pixabay.com a freeimages.com

Ako nám vie AI pomôcť (nielen) s písaním

26.05.2023

Písanie je jedna z najdôležitejších a najzložitejších ľudských schopností. Vyžaduje si kreativitu, logiku, gramatiku, slovnú zásobu a štýl. Nie je preto prekvapením, že mnohí ľudia majú problémy s písaním rôznych druhov textov, či už ide o školské práce, profesionálne dokumenty alebo umelecké diela. Našťastie existuje technológia, ktorá nám môže pomôcť s [...]

Je niečo ako zelený cloud?

26.01.2022

Veľké digitálne firmy zanechávajú veľkú uhlíkovú stopu, o tom niet žiadnych pochýb. Dátové centrá v USA spotrebúvajú asi dve percentá všetkej energie v krajine – a najväčší poskytovatelia cloudu sídlia v štátoch, kde sú veľké problémy s dodávkami energie. Niet divu, že článok Wired začína myšlienkou – dáta sú nová ropa. Nielen kvôli objemu obchodu, [...]

Pár nápadov čo sa dá vidieť v Splite

09.07.2019

Mesto Split leží v južnej časti Chorvátska a spadá do oblasti Dalmácia. Rozloha mesta je 79,33 km2 a obýva ho viac ako 178 000 obyvateľov. Mesto s bohatou históriou a príjemnými plážami je skvelým miestom na dovolenku pre rodiny s deťmi aj skupiny mladých ľudí, ktorí si chcú užiť zábavu. Pláže v Splite a okolí Najobľúbenejšia pláž v Splite je pláž Bačvice s [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 69215x
Priemerná čítanosť článkov: 5324x

Autor blogu

Kategórie