Založ si blog

Moja cesta po Burgase

Bulharsko patrí medzi najnavštevovanejšie dovolenkové destinácie. Ročne tu mieri najmä mnoho Európanov. Krajina sa vraj môže pýšiť čistou vodou, zaujímavou kultúrou a dobrým jedlom. V posledných rokoch tam vraj nastal veľký boom, počas ktorého boli obnovené mnohé hotely a poskytujú tak ubytovanie na veľmi vysokej úrovni.

S rodinou sme tak vyrazili na týždňový oddych. Vybrali sme si mesto Burgas. Je v ňom medzinárodné letisko, mesto je zároveň aj hlavným prístavom a je tam veľmi príjemná klíma. Vystúpili sme z lietadla a počkali sme na autobus, ktorý nás odviezol do jedného z hotelov. Financie nás síce nepustili na 5 hviezdičiek, ale aj náš hotel vyzeral skvelo. Všetko bolo čisté, personál bol milý a ku pláži to bol len kúsok.

Nové Chorvátsko?

Práve na pláž som bol veľmi zvedavý. Po minulé roky sme chodili najmä do Chorvátska a všimol som si, že mnoho ľudí ho porovnáva s Bulharskom. Tvrdia, že Bulharsko je na tom omnoho lepšie čo sa týka kvality vody, čistoty pláží a ubytovania. Pláž bola skutočne pekná, hladký piesok bol čistý a tak sme prvý deň už od rána strávili na pláži. Decká si stavali hrady z piesku, kúpali sa a my s manželkou sme si užívali teplé more a leňošenie. Večer sme ukončili nápadom slnka a výbornou večerou. Bulharsko je známe najmä jedlami zo zeleniny a množstvom syrov. Majú tu aj veľmi kvalitné vína, najmä červené prekonalo moje očakávania. Nepatrím k milovníkom vín, ale to, čo nám servírovali po večeri bolo skutočne skvelé.

Druhý a tretí deň prebiehal podľa podobného scenára. Užívali sme si voľný čas a to, že sa nemusíme skutočne nikam ponáhľať. Na štvrtý deň sme sa vybrali do mesta. Burgas bol založený rímskym cisárom Vespasiánom. Bulharsko susedí s Macedónskom, Rumunskom a Gréckom. Každý z týchto národov sa na niečom v Burgase pričinil. Možno tu tak sledovať rôzne architektonické prvky. V centre sa je skutočne na čo pozerať. Najmä podvečer má mesto veľmi peknú atmosféru, veď ho i prezývajú Mestom snov.

Tradície, tradície everywhere

Bulhari si vraj veľmi potrpia na svoju vieru. V meste je veľa originálnych kostolíkov a kaplniek, ktoré sú vždy prekrásne vyzdobené. Ľudia sú tu príjemní a keď sedíte v kaviarni či reštaurácií, prihovoria sa. Pýtajú sa odkiaľ ste, či sa vám mesto páči a odporučia vám napríklad miestnu špecialitu či zaujímavosť, ktorá sa skrýva za rohom.

Piaty deň sme sa rozhodli prezrieť si tri jazerá, ktoré obklopujú mesto. V každom z nich je možnosť okúpať sa. Voda v nich bola čistá a jazerá boli akoby z iného sveta. Nebolo tam až toľko ľudí ako na plážach, tak sme si užili menšiu zmenu.

Do konca dovolenky nám zostávali už len dva dni a tie sme si užili naplno. Burgas je známy aj vďaka liečivým bahenným zábalom z čierneho piesku alebo bahna. Bolo to skutočne skvelé a cenovo dostupné. Po celý týždeň sme mali skvelé počasie. Bolo vraj o niečo miernejšie ako v iných kútoch krajiny, no stále veľmi teplé. Dovolenku sme si všetci užili. Vrátili sme sa zregenerovaní a plní síl. Podobnú dovolenku môžem len a len odporučiť.

Zdroje: obrázky – pixabay.com, text a inšpirácia – www.bulharsko.top/burgaswww.wikipedia.org, www.hrvatska.sk

Ako nám vie AI pomôcť (nielen) s písaním

26.05.2023

Písanie je jedna z najdôležitejších a najzložitejších ľudských schopností. Vyžaduje si kreativitu, logiku, gramatiku, slovnú zásobu a štýl. Nie je preto prekvapením, že mnohí ľudia majú problémy s písaním rôznych druhov textov, či už ide o školské práce, profesionálne dokumenty alebo umelecké diela. Našťastie existuje technológia, ktorá nám môže pomôcť s [...]

Je niečo ako zelený cloud?

26.01.2022

Veľké digitálne firmy zanechávajú veľkú uhlíkovú stopu, o tom niet žiadnych pochýb. Dátové centrá v USA spotrebúvajú asi dve percentá všetkej energie v krajine – a najväčší poskytovatelia cloudu sídlia v štátoch, kde sú veľké problémy s dodávkami energie. Niet divu, že článok Wired začína myšlienkou – dáta sú nová ropa. Nielen kvôli objemu obchodu, [...]

Pár nápadov čo sa dá vidieť v Splite

09.07.2019

Mesto Split leží v južnej časti Chorvátska a spadá do oblasti Dalmácia. Rozloha mesta je 79,33 km2 a obýva ho viac ako 178 000 obyvateľov. Mesto s bohatou históriou a príjemnými plážami je skvelým miestom na dovolenku pre rodiny s deťmi aj skupiny mladých ľudí, ktorí si chcú užiť zábavu. Pláže v Splite a okolí Najobľúbenejšia pláž v Splite je pláž Bačvice s [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 69200x
Priemerná čítanosť článkov: 5323x

Autor blogu

Kategórie