Založ si blog

Ako nám vie AI pomôcť (nielen) s písaním

Písanie je jedna z najdôležitejších a najzložitejších ľudských schopností. Vyžaduje si kreativitu, logiku, gramatiku, slovnú zásobu a štýl. Nie je preto prekvapením, že mnohí ľudia majú problémy s písaním rôznych druhov textov, či už ide o školské práce, profesionálne dokumenty alebo umelecké diela. Našťastie existuje technológia, ktorá nám môže pomôcť s písaním: umelá inteligencia.

Umelá inteligencia je schopnosť zariadenia prejaviť schopnosti podobné človeku, ako sú uvažovanie, učenie, plánovanie a tvorivosť (definícia EU).

(obrázok generovaný umelou inteligenciou)

Vďaka umelej inteligencii môžeme využívať rôzne nástroje a služby, ktoré nám uľahčujú a zlepšujú písanie.

Umelá inteligencia pre písanie textu

Jednou z oblastí, kde sa umelá inteligencia využíva je aj samotné generovanie textu. Tento proces, pri ktorom sa na základe nejakého vstupu (napríklad zadania, kľúčových slov alebo obrázka) vytvára nový text môže mať rôznu formu, obsah a účel. Dnes existujú rôzne projekty, od návodov po beletriu a dokonca existuje aj slovenský projekt rozprávky pre deti generované AI (Rozpravky.Online). Nedávno Bing a teraz po novom Google začal implementovať svojich „chat botov“. Google dokonca predstavil výrazné zmeny implementácie AI do vyhľadávania, po novom už budeme vyhľadávačom vedieť položiť aj dlhé komplexné otázky (zdroj). Bing používa známy model ChatGPT (odkaz) a Google vsadil zase na Barda. Taktiež sú tú prvé fámy o chatbote spoločnosti Meta, ktorá stojí za Facebookom. Všetky tieto nástroje sú ideálne na tvorbu textu.

Kontrolu a opravu textu

Ďalšou oblasťou, kde sa umelá inteligencia využíva je kontrola a oprava textu. Jedná sa o proces, pri ktorom sa overuje správnosť a kvalita napísaného textu. Tento proces zahŕňa napríklad kontrolu gramatiky, pravopisu, interpunkcie, štýlu a zrozumiteľnosti. Vužiť môžete ktorýkoľevk z hore uvedených nástrojov, napríklad ChatGPT.

Umelá inteligencia pre inšpiráciu a tvorivosť

Miesto kde sa umelá inteligencia využíva je aj inšpirácia a tvorivosť. Inšpirácia a tvorivosť sú procesy, pri ktorých sa vytvárajú nové a originálne nápady pre písanie textu a to vyžaduje imagináciu, intuíciu a emócie. Existujú rôzne zdroje a metódy, ktoré využívajú umelú inteligenciu. Napríklad OpenAI je organizácia, ktorá vyvíja umelej inteligencie na generovanie obrázkov a umeleckých. Znamý je aj Midjourney. AI je skvelý nástroj na inšpiráciu, spisovateľom, redaktorom a copywriterom vie pomôcť s tým ako začať a na čo sa zamerať.

Myslím, že sme ešte len na začiatku, no nástroje ktoré boli uvoľnené tento rok dokážu spraviť dieru nielen do spôsobu akým píšeme ale aj celkovo do umenia a podávania informácii. Držme si klobúky 🙂

Je niečo ako zelený cloud?

26.01.2022

Veľké digitálne firmy zanechávajú veľkú uhlíkovú stopu, o tom niet žiadnych pochýb. Dátové centrá v USA spotrebúvajú asi dve percentá všetkej energie v krajine – a najväčší poskytovatelia cloudu sídlia v štátoch, kde sú veľké problémy s dodávkami energie. Niet divu, že článok Wired začína myšlienkou – dáta sú nová ropa. Nielen kvôli objemu obchodu, [...]

Pár nápadov čo sa dá vidieť v Splite

09.07.2019

Mesto Split leží v južnej časti Chorvátska a spadá do oblasti Dalmácia. Rozloha mesta je 79,33 km2 a obýva ho viac ako 178 000 obyvateľov. Mesto s bohatou históriou a príjemnými plážami je skvelým miestom na dovolenku pre rodiny s deťmi aj skupiny mladých ľudí, ktorí si chcú užiť zábavu. Pláže v Splite a okolí Najobľúbenejšia pláž v Splite je pláž Bačvice s [...]

Moja cesta po Burgase

10.04.2019

Bulharsko patrí medzi najnavštevovanejšie dovolenkové destinácie. Ročne tu mieri najmä mnoho Európanov. Krajina sa vraj môže pýšiť čistou vodou, zaujímavou kultúrou a dobrým jedlom. V posledných rokoch tam vraj nastal veľký boom, počas ktorého boli obnovené mnohé hotely a poskytujú tak ubytovanie na veľmi vysokej úrovni. S rodinou sme tak vyrazili na týždňový [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 69188x
Priemerná čítanosť článkov: 5322x

Autor blogu

Kategórie