Založ si blog

8 zaujímavých faktov o elektrickej energií

 

1. Elektrina cestuje rýchlosťou svetla – viac ako 299 377 km/s

 

2. Blesk je výboj elektrickej energie v atmosfére. Blesky môžu cestovať rýchlosťou až 209 214 km/s a dosahujú teplotu takmer 30 000 °C.

– iba každý štvrtý blesk udrie do zeme

– hrom – teda zvukový efekt, ktorý sprevádza blesk vzniká tým, že výboj blesku zohrieva vzduch, ktorý sa rozpína. Následne sa teplota prudko zníži, vzduch sa sťahuje, a tým vznikajú otrasy a vytvorí sa zvukový efekt.

– blesk vidíme ako prvý, a hrom počujeme až o pár sekúnd neskôr z dôvodu rýchlosti zvuku a svetla. Svetlo sa šíri vo vzduchu rýchlosťou 300 000 km/s, zatiaľ čo rýchlosť zvuku je iba 330 m/s.

blesk

 

3. Elektrické úhory môžu produkovať silné elektrické výboje v sebaobrane, alebo pri love. Výška výbojov môže dosahovať až 600 voltov.

– toto silné napätie dokáže omráčiť aj koňa

– starí Rimania používali električké úhory ako liek na bolesť hlavy.

– elektrické úhory vyhľadávajú potravu vďaka elektrickým impulzom, ktoré visielajú do okolia. V prípade lokalizácie koriste vyšle úhor elektrický pulz s napätím dosahujúcim 600 voltov, čím je schopný korisť paralyzovať alebo priamo usmrtiť.

crop-723782-uhor

 

4. Premýšľali ste niekedy, prečo vtáky sediace na elektrickom vedení nedostanú zásah elektrickým prúdom? Ak vták sedí na iba jednom napájacom kábli, je to bezpečné. Avšak, v prípade, že sa dotýka vták ďalšieho kábla s krídlom alebo nohou, vytvorí obvod, čo vytvorí elektrickú energiu, ktorá tečie cez telo vtáka. To má za následok zásah elektrickým prúdom.

 

5. Dva kladné náboje sa vzájomne odpudzujú, rovnako ako dva záporné náboje. Na druhej strane, opačné náboje sa vzájomne priťahujú.

 

6. Uhlie je najväčším svetovým zdrojom na výrobu elektriny. Uhlie je spaľované v peciach a zohrieva vodu. Para z vriacej vody roztáča turbíny, ktoré sú pripojené k elektrickým generátorom.

640x-1

 

7. Tomas Alva Edison vynašiel elektrické kreslo nie ako prostriedok na popravu, ale demonštroval tým nebezpečenstvo striedavého prúdu.

edison

 

8. Island je jedinou krajinou na svete, ktorej dodávky elektriny pochádzajú výlučne z obnoviteľných zdrojov

Zdroje: www.wikipedia.org, www.eprofi.skwww.stuba.skwww.digitalpylon.com , www.pravda.sk

Ako nám vie AI pomôcť (nielen) s písaním

26.05.2023

Písanie je jedna z najdôležitejších a najzložitejších ľudských schopností. Vyžaduje si kreativitu, logiku, gramatiku, slovnú zásobu a štýl. Nie je preto prekvapením, že mnohí ľudia majú problémy s písaním rôznych druhov textov, či už ide o školské práce, profesionálne dokumenty alebo umelecké diela. Našťastie existuje technológia, ktorá nám môže pomôcť s [...]

Je niečo ako zelený cloud?

26.01.2022

Veľké digitálne firmy zanechávajú veľkú uhlíkovú stopu, o tom niet žiadnych pochýb. Dátové centrá v USA spotrebúvajú asi dve percentá všetkej energie v krajine – a najväčší poskytovatelia cloudu sídlia v štátoch, kde sú veľké problémy s dodávkami energie. Niet divu, že článok Wired začína myšlienkou – dáta sú nová ropa. Nielen kvôli objemu obchodu, [...]

Pár nápadov čo sa dá vidieť v Splite

09.07.2019

Mesto Split leží v južnej časti Chorvátska a spadá do oblasti Dalmácia. Rozloha mesta je 79,33 km2 a obýva ho viac ako 178 000 obyvateľov. Mesto s bohatou históriou a príjemnými plážami je skvelým miestom na dovolenku pre rodiny s deťmi aj skupiny mladých ľudí, ktorí si chcú užiť zábavu. Pláže v Splite a okolí Najobľúbenejšia pláž v Splite je pláž Bačvice s [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:18

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 69353x
Priemerná čítanosť článkov: 5335x

Autor blogu

Kategórie