Založ si blog

Thajsko môj nový cieľ na nový rok

Každý by mal mať ciele a môj cieľ na budúci rok je veľmi exotický, respektíve bol exotický. Dnes v dobe keď ráno sadnete do lietadla a večer ste na druhom kontinente sa žiaľ dosť búra samota a vzácnosť. Z krajín ktoré ešte pred 50 rokmi nikto nepoznal sa dnes stávajú turistické destinácie plné zvedavcov zo všetkých kútov sveta. No i dnes sa ešte dajú nájsť časti krajín kde turistický ruch ešte nezmenil tvar krajiny a práve v Thajsku je takých zabudnutých lokalít plno. Poďme si povedať niečo o tejto krajine.

Thajsko všeobecne

Thajsko sa zaraďuje medzi najexotickejšie a turistami veľmi vyhľadávané oblasti. Navštevujú ho hlavne európania a američania, ktorí sa výrazne podieľajú na podpore miestneho turizmu. Krajina sa rozprestiera na 513 115 m2 a jej počet obyvateľov je až 63,6 milióna. Hlavné mesto je Bangkok. Úradným jazykom je thajčina, ale bežne sa používa aj angličtina a nárečie obyvateľstva. Thajčania majú zavedené špeciálne písmo, ktoré pochádza z dávneho obdobia a vyvinulo sa z kmérskeho písma. Náboženstvo je orientované hlavne na budhizmus, no u menšej časti populácie prevláda i moslimské vierovyznanie. Štátnym symbolom krajiny je mýtický vták Garúda, ktorý je znakom voľnosti a lepšieho rána.

bangkok(Hlavné mesto Bangkok je moderná metropola plná ruchu)

Historia

Prvé zmienky o oblasti dnešného Thajska sú známe z obdobia pred 4 000 rokov. Krajina prešla mnohými vývojovými fázami a vystriedalo sa na jej území veľa panovníkov, ktorí prispeli k jej formovaniu do dnešnej podoby. Z neďalekej minulosti možno spomenúť, že Thajsko bolo počas 2 sv. vojny výnosnou krajinou, ktorú boje nijako nepoznačili, čo sa výrazne podpísalo na raste jej ekonomiky. Počas svojej dlhodobej existencie Thajsko nikdy nebolo kolonizované iným štátom. Zachovalo si tak mnohé kultúrne pamiatky a budhistické vierovyznanie.

chiang-mai-thajsko(Budhistický chrám v meste v Chiang Mai)

Poloha

Thajsko je veľmi dobre situovanou oblasťou. Obmývané je Indickým oceánom, zo západnej strany Andamánskym a z východu Juhočínskym morom.

Severnú časť – Thajska predstavujú najmä pohoria, ktorých výška siaha nad 1000 metrov. Súčasťou oblasti je aj veľmi obľúbený tropický monzúnový prales.
Východná časť sa považuje za druhú najbohatšiu, pretože je tu rozvinutý turizmus, priemysel a ťažba drahých kameňov.
Južná časť –  je akýsi “raj na zemi”. Uchvátiť vás môžu nádherné dlhé pláže, početné panenské ostrovy, priezračné more a kľudné prostredie, ktoré je ideálne na dovolenku, relax a oddych.

Centrálne územie – Thajska predstavuje stred regiónu, pre ktorý je typický rozvinutý priemysel a poľnohospodárstvo, pokročilá ekonomika, masívne pestovanie ryže a najhustejšia osídlenosť obyvateľstva. Stredná oblasť sa považuje za najbohatšiu a najvyspelejšiu. Jej súčasťou je aj Bangkok, hlavné mesto, ktoré je akýmsi dopravným, turistickým a podnikateľským uzlom krajiny.

thajsko mapa(Južný cíp Ázie je výborná námorná poloha)

Podnebie

Klíma v Thajsku je tropickejšieho charakteru. Prevládajú tu 3 ročné obdobia: teplé a vlhké, studené a obdobie monzúnových dažďov. Všetky sa však vyznačujú pomerne teplým charakterom ovzdušia a na skutočný chlad mínusových teplôt nenarazíte. Ak si chcete vychutnať krásy tejto krajiny počas slnečných dní, odporúčajú sa mesiace február – máj, kedy je tunajšie podnebie teplé a priaznivé na turistické spoznávanie. Teploty sa pohybujú okolo 36 stupňov, v studenom období je teplota do 25 stupňov.

thajsko

Thajská vláda

Oficiálne sa Thajsko považuje za kráľovstvo. Na čele tejto konštitučnej monarchie je výsosť Pchúmipchón Adundét, známy ako Ráma IX. Pri moci je už 63 rokov a je najdlhšie žijúcim a vládnúcim panovníkom kráľovstva, ale i vo svete. Narodil sa 5. decembra 1927 v USA. V roku 1946 nastúpil ako 19 ročný na trón, po tom čo jeho brat tragicky zahynul. Obyvateľmi v Thajsku je veľmi uznávaný a zastáva pre miestnych pozíciu “svätca”. Robiť si posmešky z kráľa sa neodporúča. Výstrahou môže byť fakt, že v thajských väzniciach je niekoľko cudzincov, ktorí sa o to pokúsili a nevyplatilo sa im to.

thajska-rodina(Thajská kráľovská rodina)

Mena Thajska

Používanou menou je thajský bath – obsahuje bankovky a mince. Mince sa členia na viaceré menšie časti – je ich cca 100. Thajský baht má svoju dlhodobú históriu a jeho funkcia ako platidla sa datuje už od 19. storočia. Peniaze si v Thajsku ľahko zmeníte v zmenárňach, ale aj v miestnych hoteloch, kde je však horší výmenný kurz. Hotovosť sa dá vybrať aj v bankomatoch, ktorých je dostatok na každom kroku.

 

Zdroj informácii: Obrázky sú z voľne dostupných zdrojov: pixabay.com, pixelstudio.sk. Text je čerpaný zo stránok: Dovolenka v Thajsku, Wikipédia, Dovolenka Grécko a Ministerstvo zahraničných vecí

Ako nám vie AI pomôcť (nielen) s písaním

26.05.2023

Písanie je jedna z najdôležitejších a najzložitejších ľudských schopností. Vyžaduje si kreativitu, logiku, gramatiku, slovnú zásobu a štýl. Nie je preto prekvapením, že mnohí ľudia majú problémy s písaním rôznych druhov textov, či už ide o školské práce, profesionálne dokumenty alebo umelecké diela. Našťastie existuje technológia, ktorá nám môže pomôcť s [...]

Je niečo ako zelený cloud?

26.01.2022

Veľké digitálne firmy zanechávajú veľkú uhlíkovú stopu, o tom niet žiadnych pochýb. Dátové centrá v USA spotrebúvajú asi dve percentá všetkej energie v krajine – a najväčší poskytovatelia cloudu sídlia v štátoch, kde sú veľké problémy s dodávkami energie. Niet divu, že článok Wired začína myšlienkou – dáta sú nová ropa. Nielen kvôli objemu obchodu, [...]

Pár nápadov čo sa dá vidieť v Splite

09.07.2019

Mesto Split leží v južnej časti Chorvátska a spadá do oblasti Dalmácia. Rozloha mesta je 79,33 km2 a obýva ho viac ako 178 000 obyvateľov. Mesto s bohatou históriou a príjemnými plážami je skvelým miestom na dovolenku pre rodiny s deťmi aj skupiny mladých ľudí, ktorí si chcú užiť zábavu. Pláže v Splite a okolí Najobľúbenejšia pláž v Splite je pláž Bačvice s [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 68587x
Priemerná čítanosť článkov: 5276x

Autor blogu

Kategórie