Založ si blog

Pár nápadov čo sa dá vidieť v Splite

Mesto Split leží v južnej časti Chorvátska a spadá do oblasti Dalmácia. Rozloha mesta je 79,33 km2 a obýva ho viac ako 178 000 obyvateľov. Mesto s bohatou históriou a príjemnými plážami je skvelým miestom na dovolenku pre rodiny s deťmi aj skupiny mladých ľudí, ktorí si chcú užiť zábavu.

Pláže v Splite a okolí

Najobľúbenejšia pláž v Splite je pláž Bačvice s Modrou vlajkou. Tá označuje pláže s čistým morom a kvalitnými službami. Piesočnatá pláž Bačvice je čiastočne tvorená aj vydláždenými časťami, čo uľahčuje prístup do mora aj osobám s pohybovým obmedzením. Okrem kúpania si môžete vychutnať aj vodné atrakcie, ihriská či detský park. Nechýbajú ani plážové kluby, kaviarne či obchodíky. Spoločenský život vás tak čaká vo dne aj v noci.

(Piesočnatá pláž Bačvice)

Čo sa popularity týka na popredných priečkach sa nachádza aj pláž Žnjan. Je to kamienková pláž s čistým morom a mnohými službami vrátane detského ihriska, barov a reštaurácií. Pozvoľný vstup do mora bude vyhovovať malým deťom aj starším ľuďom.

(Pláž Žnjan)

Nachádza sa tu aj pláž pre osoby s pohybovým obmedzením. Žnjan je vhodná hlavne pre rodiny a dvojice, ktoré hľadajú romantiku. V Splite a okolí sa nachádzajú aj ďalšie pláže ako je Bene či Podhumlje. Na výlet sa môžete vybrať aj na blízke ostrovy Brač, Drvenik či Šolta s príjemnými plážami.

Historické pamiatky

Mesto Split patrí k tým najstarším na svete a tak tu nájdete množstvo zaujímavých historickým pamiatok. Jednou z najznámejších je určite Diokleciánov palác, ktorý nechal postaviť rímsky cisár Dioklecián.

(Diokleciánov palác)

O výnimočnosti tejto pamiatky hovorí aj fakt, že bol zaradený do zoznamu UNESCO. V Splite sa nachádza aj najstaršia katedrála na svetekatedrála sv. Dujma. Ak si chcete vychutnať jedinečný výhľad navštívte vyhliadku na vrchu Marjan. Z centra Splitu je to iba niekoľko minúť pešo, ale budete musieť zdolať cez 300 schodov, aby ste sa dostali na vrchol veže.

(katedrála sv. Dujma)

Zdroj a obrázky: rezerviraj.hrwww.hrvatska.sk, UNESCO 

Ako nám vie AI pomôcť (nielen) s písaním

26.05.2023

Písanie je jedna z najdôležitejších a najzložitejších ľudských schopností. Vyžaduje si kreativitu, logiku, gramatiku, slovnú zásobu a štýl. Nie je preto prekvapením, že mnohí ľudia majú problémy s písaním rôznych druhov textov, či už ide o školské práce, profesionálne dokumenty alebo umelecké diela. Našťastie existuje technológia, ktorá nám môže pomôcť s [...]

Je niečo ako zelený cloud?

26.01.2022

Veľké digitálne firmy zanechávajú veľkú uhlíkovú stopu, o tom niet žiadnych pochýb. Dátové centrá v USA spotrebúvajú asi dve percentá všetkej energie v krajine – a najväčší poskytovatelia cloudu sídlia v štátoch, kde sú veľké problémy s dodávkami energie. Niet divu, že článok Wired začína myšlienkou – dáta sú nová ropa. Nielen kvôli objemu obchodu, [...]

Moja cesta po Burgase

10.04.2019

Bulharsko patrí medzi najnavštevovanejšie dovolenkové destinácie. Ročne tu mieri najmä mnoho Európanov. Krajina sa vraj môže pýšiť čistou vodou, zaujímavou kultúrou a dobrým jedlom. V posledných rokoch tam vraj nastal veľký boom, počas ktorého boli obnovené mnohé hotely a poskytujú tak ubytovanie na veľmi vysokej úrovni. S rodinou sme tak vyrazili na týždňový [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 69168x
Priemerná čítanosť článkov: 5321x

Autor blogu

Kategórie