Založ si blog

Thessaloniki a Delfy

Posledné dni som sa venoval cestovaniu po Grécku. Grécko je krásna krajina plná mora, slnečných ostrovov a dobrého jedla. Tento krát som navštívil zaujímavé mesta ako Thessaloniki a Delfy.

Veľké Thessaloniki

Thessaloniki alebo na Slovensku známejší Solún, je druhé najväčšie mesto, ležiace 520 kilometrov severne od Atén. Mesto je vybudované na pobreží, má druhý najväčší prístav v Grécku. Spája históriu a kozmopolitný charakter, ktoré spolu vytvárajú špeciálnu atmosféru.

thesal1

Solún je známy mnohými historickými pamiatkami. Medzi najznámejšie patria napríklad Galériova Rotunda zo 4. storočia, kde sa nachádza mauzóleum cisára Galéria a kostol a v jeho blízkosti je vybudovaný Víťazný Oblúk. Cisár Galérius ho dal postaviť po porážke Peržanov.

thesal2

Do dnes stoja aj časti hradieb, ktorými bolo mesto obohnané v stredoveku. Navštíviť môžete aj hlavné námestie v meste, pomenované po Aristotelovi. V 5. storočí bol v meste vystavaný kláštor. Čo sa týka spoločenského a nočného života, každý si príde na svoje. Mesto je plné kaviarničiek, taverien, reštaurácií, barov a nočných klubov.

thesa4

Zaujímavým miestom je Theatro Dasos, otvorené mestské divadlo, kde sa v lete konajú divadelné predstavenia. Väčšinou sa tam hrajú starogrécke tragédie. Solún je známi aj Cyrilom a Metodom, ktorý odtiaľ prišli až na Slovensko, v meste majú postavený aj chrám.

thht

Historické Delfy

Po Akropole v Aténach sú Delfy druhou najznámejšou a najpopulárnejšou historickou pamiatkou v Grécku. Chrám Delfy bol postavený už v 14. storočí pred naším letopočtom.

delfy

V antickom Grécku toto miesto predstavovalo niečo výnimočné, miesto stretnutia zeme a neba a tiež aj miesto kde sídlili bohovia, celé miesto bolo venované bohu Apolovi a neskôr aj Aténe.

del3

Súčasťou akropoly je aj miesto, kde sídlila vedma. Ľudia sa jej chodili pýtať na najrôznejšie otázky a ona im dávala rady a a odpovedala, tak aby pomohla. V areály je aj amfiteáter a hovorí sa, že celé prostredie ovláda silná mystická atmosféra s priaznivými účinkami na zdravie, psychiku a pohodu všetkých návštevníkov.

dal2

Zdroj informácií: wikipedia, dovolenky.toppravda.sk,

Použité obrázky sú z voľne dostupných zdrojov a knižníc ako: pixabay.com a freeimages.com

Ako nám vie AI pomôcť (nielen) s písaním

26.05.2023

Písanie je jedna z najdôležitejších a najzložitejších ľudských schopností. Vyžaduje si kreativitu, logiku, gramatiku, slovnú zásobu a štýl. Nie je preto prekvapením, že mnohí ľudia majú problémy s písaním rôznych druhov textov, či už ide o školské práce, profesionálne dokumenty alebo umelecké diela. Našťastie existuje technológia, ktorá nám môže pomôcť s [...]

Je niečo ako zelený cloud?

26.01.2022

Veľké digitálne firmy zanechávajú veľkú uhlíkovú stopu, o tom niet žiadnych pochýb. Dátové centrá v USA spotrebúvajú asi dve percentá všetkej energie v krajine – a najväčší poskytovatelia cloudu sídlia v štátoch, kde sú veľké problémy s dodávkami energie. Niet divu, že článok Wired začína myšlienkou – dáta sú nová ropa. Nielen kvôli objemu obchodu, [...]

Pár nápadov čo sa dá vidieť v Splite

09.07.2019

Mesto Split leží v južnej časti Chorvátska a spadá do oblasti Dalmácia. Rozloha mesta je 79,33 km2 a obýva ho viac ako 178 000 obyvateľov. Mesto s bohatou históriou a príjemnými plážami je skvelým miestom na dovolenku pre rodiny s deťmi aj skupiny mladých ľudí, ktorí si chcú užiť zábavu. Pláže v Splite a okolí Najobľúbenejšia pláž v Splite je pláž Bačvice s [...]

dennik N versus Smer

Na 'smerákov' sa z podcastu Denníka N valila spŕška nadávok. Takto zmier nevyzerá, ohradili sa. Šéfredaktor sa bráni, že to bola satira

16.06.2024 15:39

Po množstve nadávok, ktoré zazneli z mediálneho podcastu na členov strany Smer sa smeráci pýtajú, či takto má vyzerať zmierenie.

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 71056x
Priemerná čítanosť článkov: 5466x

Autor blogu

Kategórie